
Bijen en honing wistjedatjes
Wist je dat:
In België 365 soorten bijen leven waarvan de honingbij de bekendste is. Honingbijen leven in kolonies. In een gezonde kolonie leven er eind juni wel 45 000 tot 60 000 bijen samen in één bijenkast.
Een werkbij ongeveer 33 keer per dag uitvliegt om nectar te verzamelen. Ze bezoekt per vlucht gemiddeld 100 bloemen. Voor een halve kg honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. Alle vliegkilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer rond de wereld voor één pot honing.
Bijen hebben dus heel veel bloemen nodig. Miljoenen bloemen! Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit.
Wilde, solitaire bijen steken niet en zijn van levensbelang voor het verspreiden van stuifmeel, de basis van het leven dus voor de planten en de natuur.
Honingbijen met tienduizenden opeengepakt overwinteren om zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden.
Bijen een lievelingsbloem hebben: bijen houden van bloemen met veel nectar en stuifmeel. Als er bijvoorbeeld op hetzelfde ogenblik paardenbloemen en perenbloesems bloeien, kiezen bijna alle bijen ervoor om op de paardenbloemen te vliegen. Die hebben immers de beste nectar.
Honing ook super gezond is voor de bijen zelf, het is hun wintervoorraad. Het is als imker dus zeer belangrijk om ook een grote portie honing aan de bijen zelf te laten om de winter goed door te komen en enkel de overschot te oogsten.
TIP! Als je deze waardevolle bijen wil helpen, plant je best bomen en struiken met veel stuifmeel en nectar: framboos is bijvoorbeeld een goede bijenplant. En alle fruitbomen. Ook een kruidentuin, of bloemenweide zijn goed. Kies voor biologische groenten en fruit: ze belasten het milieu veel minder en dat is veel beter voor bijen.
Wat kan je nog meer zelf doen voor de bijen? Lees het op www.weekvandebij.be

Kokosbloesemsuiker
Met veel respect zorgen de boeren dat er geen kokosnoten en bomen verloren gaan. De boeren tappen de nectar af van de kokosbloesem, vangen de nectar op in een emmertje, de nectar wordt boven een houtvuur ingedikt tot een karamelachtige substantie, vervolgens wordt het in mallen gegoten en wanneer de karamel is veranderd in suiker wordt deze afgekoeld, uitgehard en gedroogd. Tot slot wordt de suiker fijngemalen in een molen. Dit proces is dus heel natuurlijk en er komt geen raffinage aan te pas. Waardoor alle vitamines en mineralen behouden blijven.

Genieten van chocolade? Ja! Bom aan suikers? Nee!
“Als jonge mama bleek het niet evident om mijn dochtertje Renée groot te brengen zonder een overdaad aan geraffineerde suikers. Er zijn heel veel chocoladeproducten op de markt, maar vaak bestaan deze hoofdzakelijk uit suiker. Ik wilde dan ook graag een gezonder en kwalitatief chocoladeproduct met (h)eerlijke ingrediënten op de markt brengen.”

Covinspiration
Hopelijk zijn jullie allemaal nog in goede gezondheid ! Ooja wordt blij van de vele initiatieven om mensen uit de zorg- transport- en voedingssector een warm hart toe te dragen.
Er is zoveel creativiteit om te laten zien dat je aan collega’s en thuisblijvers denkt. Er is inspirerend ondernemersschap, Covinspiration.
Wil jij iemand een troost- of afleidingscadeautje sturen ?

Ontbijtmand
Op zondag 16 februari verdeelde het oudercomité van basisschool De Dol-Fijn te Dikkelvenne meer dan 500 ontbijten. De kinderen konden smullen van een heerlijke warme chocomelk met OOjA’s nieuwste smaak: Cocolicious delight. Dank je wel oudercomité voor jullie inzet!

Nieuwe smaakjes
De lancering van ooja’s beestick was een succes! We zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen en uitbreiden van ons gamma. We lichten alvast een tipje van de sluier: het recept van onze beestick is lichtjes aangepast. Hij bevat nu nog meer cacao! Hmm beelicious!En… er komen 2 smaakjes bij!Ben je Vegan? Dan hebben we leuk nieuws: er komen 2 vegan sticks: Vegan Dark (60% cacao) en Vegan Coco (47% cacao). Beiden bevatten kokosbloesemsuiker en zijn dus geschikt als je aan diabetes type II lijdt.Onze chocolade blijft BIO en Allergeenvrij (unieke combinatie) … we maken hem daarvoor helemaal zelf! Vanaf september zal je volop kunnen smullen!

ooja slurpen voor het goede doel
Kennen jullie PID?
PID staat voor “primaire immuundeficiënties”, een aandoening die ook de schattige tweeling Aster en Ramses raakt.
ooja steunt de actie ‘PAUS for life‘ die wordt gelinkt aan KLOEN. Die organisatie werkt samen met Bubble ID en zal het ingezamelde bedrag ook naar hen doorstorten. Bubble ID is een initiatief van het Centrum voor Primaire Immuundeficiënties Gent dat de onwetendheid rond PID wil doorprikken en het isolement van PID-patiënten wil doorbreken (‘Burst the Bubble’).

Smeltpunt
Zwarte chocolade is chocolade die meer dan 70% cacao bevat. Deze chocolade heeft unieke effecten omdat die grote hoeveelheden flavonoïden bevat. Flavonoïden bevinden zich ook in fruit en in groene thee.
Onze beestick bevat ook veel cacaomassa en weing cacaoboter. Hierdoor ligt het smeltpunt hoog. Maak de melk voldoende warm!